Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Türkiye, Yolsuzlukta 180 Ülke Arasındaki Sırası 107

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 20.03.2025 - 07:57, Güncelleme: 20.03.2025 - 08:20
 

Türkiye, Yolsuzlukta 180 Ülke Arasındaki Sırası 107

Uluslararası Şeffaflık Örgütünün (Transparency Internatıonal) 2024 Yılı Yolsuzluk Algı Endeksine göre Türkiye 180 ülke arasında 107. sırada yer aldı.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency Internatıonal-TI) 2024 Yılı Yolsuzluk Algı Endeksini yayınladı. Dünya çapında 180 ülkeyi puanlayan Yolsuzluk Algıları Endeksi, kamu sektörü yolsuzluğunun önde gelen küresel göstergesidir. Türkiye, 2023 yılından bu yana 0 değişiklik gösterdi ve 2024 yılı için 34 puan aldı. 180 ülke arasında 107. sırada yer aldı. Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 100'den fazla ülkede yolsuzluğun adaletsizliğine son vermek için çalışan küresel bir harekettir. Savunuculuk yapma, kampanyalar ve araştırmalarla yolsuzluğun gelişmesini sağlayan sistemleri ve ağları ortaya çıkarmak için çaba gösteriyor. Talebi ise kamusal yaşamın tüm alanlarında daha fazla şeffaflık ve dürüstlük. Ancak, şeffaflık, yolsuzluğu engellemenin yalnızca ilk adımıdır. Uluslararası Şeffaflık Örgütü yolsuzluğu, emanet edilen gücün özel kazanç için kötüye kullanılması olarak tanımlamaktadır. Yolsuzluk güveni aşındırır, demokrasiyi zayıflatır, ekonomik kalkınmayı engeller ve eşitsizliği, yoksulluğu, toplumsal bölünmeyi ve çevre krizini daha da kötüleştirir. Yolsuzluğu ortaya çıkarmak ve yolsuzları sorumlu tutmak ancak yolsuzluğun işleyiş biçimini ve buna olanak sağlayan sistemleri anlamakla mümkün olur. Yolsuzluğun farklı yollarla gerçekleşebilir. Kamu görevlilerinin hizmetler karşılığında para veya iyilik talep etmesi veya alması yolsuzluktur. Politikacıların kamu parasını kötüye kullanması veya destekçilerine, arkadaşlarına ve ailelerine kamu işleri veya sözleşmeleri vermesi yolsuzluktur. Şirketlerin kazançlı anlaşmalar elde etmek için yetkililere rüşvet vermesi yolsuzluktur. İş dünyasında, hükümette, mahkemelerde, medyada ve sivil toplumda ve sağlık ve eğitimden altyapı ve spora kadar tüm alanlarda yolsuzluk olabilir. Politikacılar, hükümet yetkilileri, kamu görevlileri, iş insanları yolsuzluk yapabilecekler arasında geçmektedir. Ayrıca bankacılar, avukatlar, muhasebeciler ve emlakçılar gibi profesyonel kolaylaştırıcılar yolsuzluğun yayılmasına yardımcı olabilirler. Finansal sistemler ve anonim şirketler de yolsuzluk yapanların yasadışı servetlerini aklamasına ve gizlemesine yardımcı olabilirler. Yolsuzlukla mücadele için şeffaflık şarttır. Şeffaflık, kim, neden, ne, nasıl ve ne kadar sorularına cevap verir. Resmi ve gayri resmi kurallar, planlar, süreçler ve eylemleri açık hale getirir.
Uluslararası Şeffaflık Örgütünün (Transparency Internatıonal) 2024 Yılı Yolsuzluk Algı Endeksine göre Türkiye 180 ülke arasında 107. sırada yer aldı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency Internatıonal-TI) 2024 Yılı Yolsuzluk Algı Endeksini yayınladı. Dünya çapında 180 ülkeyi puanlayan Yolsuzluk Algıları Endeksi, kamu sektörü yolsuzluğunun önde gelen küresel göstergesidir.

Türkiye, 2023 yılından bu yana 0 değişiklik gösterdi ve 2024 yılı için 34 puan aldı. 180 ülke arasında 107. sırada yer aldı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 100'den fazla ülkede yolsuzluğun adaletsizliğine son vermek için çalışan küresel bir harekettir.

Savunuculuk yapma, kampanyalar ve araştırmalarla yolsuzluğun gelişmesini sağlayan sistemleri ve ağları ortaya çıkarmak için çaba gösteriyor. Talebi ise kamusal yaşamın tüm alanlarında daha fazla şeffaflık ve dürüstlük.

Ancak, şeffaflık, yolsuzluğu engellemenin yalnızca ilk adımıdır.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü yolsuzluğu, emanet edilen gücün özel kazanç için kötüye kullanılması olarak tanımlamaktadır.

Yolsuzluk güveni aşındırır, demokrasiyi zayıflatır, ekonomik kalkınmayı engeller ve eşitsizliği, yoksulluğu, toplumsal bölünmeyi ve çevre krizini daha da kötüleştirir.

Yolsuzluğu ortaya çıkarmak ve yolsuzları sorumlu tutmak ancak yolsuzluğun işleyiş biçimini ve buna olanak sağlayan sistemleri anlamakla mümkün olur.

Yolsuzluğun farklı yollarla gerçekleşebilir. Kamu görevlilerinin hizmetler karşılığında para veya iyilik talep etmesi veya alması yolsuzluktur.

Politikacıların kamu parasını kötüye kullanması veya destekçilerine, arkadaşlarına ve ailelerine kamu işleri veya sözleşmeleri vermesi yolsuzluktur.

Şirketlerin kazançlı anlaşmalar elde etmek için yetkililere rüşvet vermesi yolsuzluktur.

İş dünyasında, hükümette, mahkemelerde, medyada ve sivil toplumda ve sağlık ve eğitimden altyapı ve spora kadar tüm alanlarda yolsuzluk olabilir.

Politikacılar, hükümet yetkilileri, kamu görevlileri, iş insanları yolsuzluk yapabilecekler arasında geçmektedir.

Ayrıca bankacılar, avukatlar, muhasebeciler ve emlakçılar gibi profesyonel kolaylaştırıcılar yolsuzluğun yayılmasına yardımcı olabilirler. Finansal sistemler ve anonim şirketler de yolsuzluk yapanların yasadışı servetlerini aklamasına ve gizlemesine yardımcı olabilirler.

Yolsuzlukla mücadele için şeffaflık şarttır. Şeffaflık, kim, neden, ne, nasıl ve ne kadar sorularına cevap verir. Resmi ve gayri resmi kurallar, planlar, süreçler ve eylemleri açık hale getirir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gasavan.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.